Ο πρώτος δημόσιος διάλογος Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε σε επίδειξη ισχύος, αποστολής μηνυμάτων με επικοινωνιακό πρόσημο, σύγκρισης δυνάμεων και προσπάθεια δημιουργίας διλημμάτων.
Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός φάνηκε ιδιαίτερα κατά την τοποθέτησή του για τις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφωνΑπό το βήμα της Βουλής και με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη γενικευμένη κοινωνική αντίδραση, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέδειξαν με σαφήνεια ότι οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, γνωρίζοντας παράλληλα ότι η πρώτη αυτή αντιπαράθεση θα γείρει για το επόμενο μεγάλο διάστημα, την κοινωνική πλάστιγγα προς τον έναν από τους δύο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δυσχερή πλέον θέση εν μέσω ενός τρίτου σκληρού μνημονίου που φέρει την υπογραφή του, δεν έχει ιδιαίτερο περιθώριο ελιγμών και η ικανότητά του να πείθει έχει πλέον αποδυναμωθεί. Αν και παραδέχθηκε ότι η κυβερνητική πρόταση χρήζει βελτιώσεων, ακολούθησε την πεπατημένη της επίρριψης των πολιτικών ευθυνών για το ασφαλιστικό στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προβάλλοντας τις δικές του πολιτικές επιλογές ως τις μόνες που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη μεταρρύθμιση χωρίς περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Επιλέγοντας την τακτική αυτή έφτασε αρκετά πίσω χρονικά, στη φούσκα του Χρηματιστηρίου, τα δομημένα ομόλογα και το PSI, ανάγοντας ουσιαστικά τις συνέπειες ως αιτία του υπό κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος.
Κατηγόρησε τις σημερινές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση, «κρυφτούλι», «εύκολη δημαγωγία», «ανερυθρίαστα ψέματα» και «υποκρισία» και προσπάθησε να τους εκθέσει ζητώντας συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις και απάντηση στο ερώτημα αν θα «στηρίξουν τη συμφωνία με τους παραγωγικούς φορείς ή θα συνταχθούν με το ΔΝΔ».
Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός φάνηκε ιδιαίτερα κατά την τοποθέτησή του για τις κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, που για πρώτη φορά επεσήμανε «αρνούνται το διάλογο με τον πρωθυπουργό». Επανέλαβε το κάλεσμα για διάλογο και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα καταστολής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε στην αντεπίθεση στα πρώτα κιόλας λεπτά της ομιλίας του, με στόχο την αποδόμηση της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Επιχείρησε να αναδείξει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο επιβλαβή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» και πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών πίσω στον πρωθυπουργό θυμίζοντάς του και την αθέτηση της προεκλογικής του δέσμευσης για επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε το σκόπελο της μονόπλευρης επίρριψης ευθυνών κάνοντας και αυτοκριτική ως προς τις επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ. Παράλληλα μίλησε μία πιο τεχνοκρατική γλώσσα παρουσιάζοντας στοιχεία για το ασφαλιστικό, ενώ κατέθεσε και τα βασικά σημεία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεικτικά «συμβούλευσε» τον πρωθυπουργό να πάει ο ίδιος στα μπλόκα και να ανέβει «στα τρακτέρ» όπως συνήθιζε προεκλογικά, ενώ, παράλληλα τον κάλεσε να ακυρώσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις στο δημόσιο και τους διορισμούς, ρωτώντας «πως θα ένιωθαν οι αγωνιστές της αριστεράς αν έβλεπαν τα εγγόνια τους να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μία θέση μετακλητού στο δημόσιο».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την κατάθεση των προτάσεών του πρότεινε την πλήρη εφαρμογή της... «αντιδημοφιλούς» ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.
Η ομιλία Τσίπρα
Πρόσκληση σε διάλογο προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος. «Αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρνείται να καταθέσει προτάσεις.
«Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, τουλάχιστον μην είστε επιζήμιοι».
«Το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού οφείλεται στη «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%».
«Εκτός από δημαγωγία, έχετε κάποια πρόταση να καταθέσετε εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, λεηλατήσατε τα Ταμεία και δημιουργήσατε "μαύρες τρύπες" σε αυτά στα χρόνια της κρίσης», ρώτησε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια.
«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τους αγρότες, επεσήμανε ότι «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Έχουν να φοβηθούν οι μεσάζοντες και όσοι φοροδιαφεύγουν». «Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται το 158 της σύνταξης του ΟΓΑ με την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευεργετικές διατάξεις του σχεδίου της κυβέρνησης για τα εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ κατ' έτος, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για τα μεσαία εισοδήματα που θα επωμιστούν το βάρος της μεταρρύθμισης.
Η τοποθέτηση Μητσοτάκη
Ως την πιο επιβλαβή στην Ιστορία της χώρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηνπαρθενική του παρουσία στη Βουλή ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπογράψατε 3ο Μνημόνιο, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία και φέρατε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, κι εσείς επιλέξατε μία κομματική φιέστα. Έχετε αποτύχει. Κοροϊδέψατε συστηματικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Ο λαός δεν μπορεί να ξεχάσει όλα όσα κάνατε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν καλύτερα».
Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε το τέρας που εκτρέψαμε». «Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη», επεσήμανε.
«Η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνετε είναι σωστή, αλλά γιατί μας το εμφανίζετε ως δικό σας; Αφού υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρότεινε την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που πήραν αύξηση πριν από ένα μήνα.
Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία τριών Ταμείων, τη χρήση όλων των εργαλείων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την αξιοποίηση του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις και εφόσον είναι απαραίτητο, περικοπή της κρατικής ενίσχυσης στα ευγενή ταμεία.
«Αυτά όμως δεν αρκούν και χρειάζονται ισοδύναμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η κοινωνία δεν θα σφίξει άλλο το ζωνάρι για να αυξηθεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για την ακύρωση των αυξήσεων στο Δημόσιο και των διορισμών. Δώσατε αυξήσεις 150 εκατ. ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους και πρωτίστως σ’ αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία. Σας καλώ να τις πάρετε πίσω».
«Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες στρεβλώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων για να εξοικονομήσετε πόρους. Το αντέχετε; Γνωρίζω ότι θα μου πείτε πως «και εσείς τα ίδια κάνατε». Αλλά αυτή η εξομοίωση είναι η ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», ήταν η χαρακτηριστική έκφραση του προέδρου της Ν.Δ.
«Μεταθέτετε την λύση του προβλήματος για το 2019. Το κάνετε γιατί γνωρίζετε ότι τότε δεν θα είστε στην κυβέρνηση», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να του απαντά ότι θα είναι πρωθυπουργός για περισσότερα χρόνια.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε θετικά για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, επισημαίνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είστε οι πρώτοι που αρνηθήκατε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού των λαθών» και υπενθυμίζοντας ότι «η τότε ηγεσία του Συνασπισμού ήταν η πρώτη που διαμαρτυρήθηκε στην μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Δεν θα αρνηθώ ότι και η δική μας παράταξη δεν βοήθησε. Αλλά υπάρχουν παρεμβάσεις της ΝΔ όπως ο νόμος Σιούφα και Πετραλιά».
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Είναι σαφές ότι είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης. Εισπράττετε ήδη την κατακραυγή και την απαξίωση από όλες τις κοινωνικές ομάδες είτε φορούν γραβάτα είτε όχι».
«Η πρότασή σας επενδύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Σε μία εποχή που χρειάζεται συναίνεση βάζετε σε πόλεμο τους πάντες εναντίον των πάντων. Το σχέδιό σας ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, οδηγεί σε σύγκρουση γενεών και δεν λύσει το πρόβλημα. Είναι ένα μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας», σημείωσε.
Καμμένος: Απόδοση ευθυνών για τη λεηλασία των ταμείων
Την απόδοση ποινικών ευθυνών σε «εκείνους που διέλυσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία» ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή της ομιλίας του πως «δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι».
Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «περίμενε να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί την πολιτική της ΝΔ, αντ’ αυτού είχε άρωμα Σημίτη. Μας μίλησε για τον κ. Γιαννίτση» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Περιγράφοντας ο κ. Καμμένος τις βασικές γραμμές της κυβερνητικής πρότασης επί του Ασφαλιστικού, τόνισε ότι «πρόκειται για μία πρόταση η οποία διασφαλίζει την βιωσιμότητά του, και πρότεινε προς τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει εάν μπορεί να υπάρξει ειδική εισφορά ενίσχυσης του ασφαλιστικού ποσοστού 1% έως 1,5% επί των τραπεζικών συναλλαγών ανεξαρτήτως ύψους, που θα εισπράττεται και καταβάλλεται ως κοινωνικός πόρος από τις τράπεζες προς τον ΕΦΚΑ υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Όπως υπολόγισε, ο κοινωνικός αυτός πόρος φτάνει από 700 εκ. έως 1 δισ. ετησίως που θα μειώσει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών».
Ειδικώς για τους αγρότες, ο κ. Καμμένος δήλωσε σύμφωνος με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών και ακόμη με την παροχή αφορολόγητου πετρελαίου, ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τους επαγγελματίες αγρότες και όχι για τους κείνους που κάνουν άλλο επάγγελμα και εισοδηματίες «που έχουν τα προνόμια και αποστερώντας τα από τους αληθινούς αγρότες».
«Τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη» τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε «ας φορολογηθεί ο εργαζόμενος - ιδιωτικός υπάλληλος - αγρότης με την φορολογία του ιδιωτικού υπαλλήλου κι ο επιχειρηματίας αγρότης με την φορολογία του επιχειρηματία αλλά ο αγρότης να έχει φορολογική απαλλαγή και αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορεί να παράγει».
Επιπλέον, ο κ. Καμμένος κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του για σημεία του Ασφαλιστικού, ζητώντας ειδικώς για κείνους που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό (ιδίως τους αλλοδαπούς) να υπάρχει πιστοποιητικό ότι έχουν ένσημα και κρατήσεις και ότι τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί. Τέλος, είπε ότι οι ΑΝΕΛ θεωρούν το Εθνικό Συμβούλιο ως μεταβατική λύση και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στην οποία το κόμμα του θα προτείνει Ανεξάρτητο Κεντρικό Ασφαλιστικό Φορέα Εποπτείας Μεταβολών Εισροών και Εκροών του Ασφαλιστικού Συστήματος άμεσα συνδεδεμένο με το ΙΔΙΚΑ, κλπ.
Η ομιλία Μιχαλολιάκου
Διάκριση σε βάρος του κόμματός του, κατήγγειλε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή εξαιρέθηκε από την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
«Είναι μία διάκριση από εσάς που είστε κατά των διακρίσεων» είπε, και αναρωτήθηκε «εάν οι 400.000 ψηφοφόροι του κόμματός του δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και δεν παίρνουν συντάξεις».
Στην ομιλία του ο κ. Μιχαλολιάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο ασφαλιστικό, «εξοντώνει, ότι υγιές και παραγωγικό στον τόπο» και τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, ότι σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές τις οποίες εισηγείται στο ασφαλιστικό, ενώ τα είχαν εγκρίνει με την ψήφο τους στις 14 Αυγούστου του 2015.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το «τζογάρισμα στο χρηματιστήριο», όπως το χαρακτήρισε, και την απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το PSI.
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε επίσης, ότι έπρεπε να έχει γίνει ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών φορέων όπως έγινε με τις τράπεζες, και ζήτησε την κατάργηση του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις απώλειες των ταμείων.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό των αγροτών, γιατί όπως είπε, «η αναγέννηση και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, περνά από τον πρωτογενή τομέα και η παραγωγή του αγρότη αυξάνει τις εξαγωγές και μειώνει τις εισαγωγές και αποτελεί "διπλό κέρδος για την ελληνική οικονομία».
Συνέδεσε την αύξηση των εισφορών των αγροτών με την κατάργηση του αφορολόγητου στην προμήθεια καυσίμων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας αγρότης πληρώνει για την αγορά καυσίμου για το τρακτέρ όσα και ο ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, τη στιγμή που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οι αγρότες έχουν απαλλαγές.
Εξέφρασε τέλος την αντίθεσή του με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και υποστήριξε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας των νέων και της μετανάστευσης.
Γεννηματά: Η κυβέρνηση λέει ψέματα στους αγρότες
Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την διεξαγωγή διαλόγου από μηδενική βάση ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
«Αποσύρετε το ασφαλιστικό σας σχέδιο, βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων και ξεκινήστε διάλογο από την αρχή για να βρεθεί λύση. Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σας σχέδιο, πάρτε το πίσω τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους αγρότες και ότι «με τα μέτρα που τους επιβάλλει τους καταστρέφει, τους οδηγεί στην εξόντωση και ταυτόχρονα καταδικάζει την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό».
«Δεν είναι τυχαίο ότι στα σημεία διαμαρτυρίας είναι νέοι άνθρωποι. Το να απειλούν οι υπουργοί τους αγρότες δεν είναι λύση», επεσήμανε.
Ακόμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «παραδόθηκε άνευ όρων και τώρα ψάχνει να μεταφέρει τις ευθύνες του και να βρει συνενόχους», αλλά και ότι κατασκευάζει εχθρούς.
«Ο πρωθυπουργός γύρισε την πλάτη στη συνεννόηση και σήμερα δήθεν ζητά διάλογο. Η κυβερνητική πρόταση όμως δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Είναι μια επικίνδυνη πρόταση», ανέφερε και πρόσθεσε.
«Σήμερα ξεπεράσατε τον εαυτό σας με απύθμενο θράσος. Κατανοώ τον πανικό σας μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας. Από την αλαζονεία της εξουσίας περάσατε στην αλαζονεία της αδυναμίας. Περίμενα την αυτοκριτική σας. Αντί για αυτό ακούσαμε ψέματα, διχαστικά διλήμματα και πόλωση. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Η αντιπολίτευση, τα διαπλεκόμενα που ποτέ δεν κατονομάζεται. Η αναζήτηση εχθρών καλά κρατεί. Είναι φανερό ότι δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρούς και βαρβάρους».
Ταυτόχρονα, η κ. Γεννηματά επιτέθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη τις μεταρρυθμίσεις, αυτή ήταν στις πλατείες μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και διαμαρτυρόταν ενώ πρώτη είχε σηκώσει την πλαστική σημαία του συνθήματος μνημόνιο- αντιμνημόνιο.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωσε αντίθετη με την εξοντωτική, όπως την χαρακτήρισε αύξηση των εισφορών, υποστήριξε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση αλλά αντίθετα οδηγεί σε απώλεια πόρων, πρότεινε να συνδεθούν με την ρήτρα απασχόλησης ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος της που προβλέπουν μεταξύ άλλων:
-Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με την δημιουργία 3 ταμείων κύριας ασφάλισης.
-Υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και ρήτρα βιωσιμότητας.
-Επαγγελματικά ταμεία με ενιαίο σύστημα για όλους με βάση το νόμο 3863.
-Διατήρηση και αναμόρφωση του ΕΚΑΣ.
-Νέοι όροι για το σύστημα ασφάλισης με μεταφορά μέρους πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις.
-Ενοποίηση μηχανισμών ελέγχου.
-Αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με διαφάνεια.
-Να επιβληθεί η κατώτατη κλίματα των εισφορών σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες ζουν σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη ενός προοδευτικού σχεδίου αλλαγών, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Δουλειά χρειάζεται και όχι πυροτεχνήματα. Εθνική στρατηγική για το μέλλον και όχι αναζήτηση ενόχων», κατέληξε.
Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό
Για «προπαγανδιστική φασαρία, προκλητική και εξοργιστική» κατηγόρησε την κυβέρνηση με αιχμή τοΑσφαλιστικό ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, αφού κατέγραψε τις «ψευδείς αναφορές της» επ' αυτού, ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται, δεν παίρνει από τροποποιήσεις.
«Πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα, όπως ζητάνε οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στα μπλόκα. Και σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Ειδικώς προς τις κυβερνητικές αναφορές για το Ασφαλιστικό, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι:
- Αναφέρει ψευδώς, πως δε θα υπάρχουν νέες μειώσεις στους νυν συνταξιούχους, όταν η ίδια το καλοκαίρι έφερε νέο πλήγμα σε αυτές.
- Οι συντάξεις μειώνονται, μέσω του νέου υπολογισμού τους. Κι οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η «προσωπική διαφορά» που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.
- Διαλύει τις επικουρικές, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παίρνει ένας συνταξιούχος, τον οποίο δεν το ενδιαφέρει αν η μείωση είναι στην κύρια ή την επικουρική, αλλά το ότι μπαίνουν στην τσέπη του λιγότερα.
- Μειώνει δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια και καταργεί το επίδομα, το 2019.
- Τσακίζει τις αναπηρικές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνει στο έλεος της τύχης τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι για οποιονδήποτε λόγο, ανίκανοι για εργασία.
Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, «αυτή η αγριότητα των μέτρων έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, βγάζει μαζικά γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους στους δρόμους, σε όλη την Ελλάδα στα μπλόκα του αγώνα».
Όπως είπε, η κυβέρνηση σε συγχορδία υπουργών κατηγορεί τους αγρότες ως φοροφυγάδες, και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα κατηγόρησε: «Λέτε ψέματα. Καλλιεργείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να περάσετε με κάθε τρόπο την καταστροφική σας πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Τους συκοφαντείτε και τους βρίζετε επειδή μαζικά και μαχητικά αγωνίζονται και διεκδικούν την επιβίωση τους και έχουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του λαού».
Ο κ. Κουτσούμπας, υπογράμμισε ότι ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης κάθε χρόνο δηλώνει λεπτομερώς πόσα στρέμματα και με τι θα καλλιεργήσει και με βάση αυτά πληρώνει τσουχτερή εισφορά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του, ανεξάρτητα αν την πουλήσει ή σαπίσει στο χωράφι ή την αγοράσει ο έμπορας «κοψοχρονιά», κάτω από το κόστος παραγωγής.
«Είναι σταθερός ο στόχος της κυβέρνησης, η -μέσω τεκμηρίων- αναγκαστική αφαίμαξη των φτωχών αγροτών. Στην ίδια κατεύθυνση χρησιμοποιεί και την υπαρκτή διαστρωμάτωση της αγροτιάς με το επιχείρημα του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη", όχι, όπως ψεύτικα επικαλείται, για να ελαφρύνει, αλλά για να εξοντώσει τους φτωχομεσαίους αγρότες με τα παραπάνω μέτρα μέχρι το 2019», προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Αποστόλου, ότι αν «πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα θα βρεθούμε εκτός ΕΕ» ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε να θυμηθεί ο υπουργός ότι πριν επτά μήνες, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, τα ίδια ακριβώς μέτρα τα χαρακτήριζε ως ταφόπετρα της αγροτιάς. «Ταφόπλακα για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιείτε ως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους συνεταίρους σας στην ΕΕ, και όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου» επισήμανε.
Πάντως, ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό, που δε θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και που δε θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης κι ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, παρατήρησε πως αφού «το δίπολο "ναι - όχι" τελείωσε κι αυτό προ πολλού, αφού όλοι, αμέσως την άλλη μέρα από το δημοψήφισμα πήγαν με το "ναι" τώρα υπάρχει ανάγκη από ένα νέο ψεύτικο, κάλπικο δίπολο και αυτό στήνεται με τα σχήματα: δεξιά - αριστερά, Τσίπρας - Μητσοτάκης, νεοφιλελεύθεροι-λαϊκιστές».
Αιτιολόγησε πως γίνονται όλα για να εγκλωβίζεται ο λαός σε μία από τα ίδια, να απογοητεύεται, να οδηγείται στην αδράνεια, να μη βλέπει την πραγματική προοπτική.
Θεοδωράκης: Να ζητήσετε συγνώμη από τους αγρότες
Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αιχμή το ασφαλιστικό και το αγροτικό, κατηγορώντας τα ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ενώ αντίθετα, όπως είπε, «υπερασπίστηκαν μαζί ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα και πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισής τους».
«Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα οι συντεχνίες, οι πελάτες των κομμάτων. Κοινός τους στόχος: Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές να ψάχνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, και πρόσθεσε:
«Δεκαετίες τώρα έχουμε, εισφοροδιαφυγή, μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών, καθυστέρηση στη μηχανοργάνωσή τους και έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου. Αλλά για όλα αυτά καμία συζήτηση, καμία πρόταση, καμιά αγωνία».
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τους αγρότες, να τους πει την αλήθεια και να πάψει να τους κοροϊδεύει.
«Πείτε τους ότι οι υποσχέσεις σας ήταν ψεύτικες. Μην νομίζετε ότι θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιήσατε για να πάρετε την εξουσία. Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ενημερώνονται για τις υπερβολές σας. Ξέρουν για τις σπατάλες σας, το κομματικό σας κράτος, τις χιλιάδες των μετακλητών σας υπαλλήλων», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης άσκησε έντονη κριτική για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Φέρτε μια τροπολογία στο ασφαλιστικό που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε. Θα είναι και έναν ωραίο μήνυμα. Θυσία στο ασφαλιστικό το κομματικό κράτος. Αντέχεται ή θα επιμείνετε στο αντίστροφο μήνυμα. Όλα θυσία στο κομματικό κράτος; Τα ξέρουν λοιπόν όλα αυτά οι αγρότες. Και δεν θα υποχωρήσουν με καλοπιάσματα και πατ - πατ στην πλάτη».
«Εμείς αυτό το ασφαλιστικό δε θα το στηρίξουμε. Ο τόπος θέλει δυναμική οικονομία, κοινωνική συνοχή και ένα ασφαλιστικό που δε θα γεννά νέες ανισότητες αλλά θα απελευθερώνει τις δυνάμεις της εργασίας», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.
Λεβέντης: Ζητώ σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης
«Δεν καταλαβαίνω τον λόγο αυτής της συζήτησης», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο».
«Λένε ότι με λιγότερα χρήματα, θα συνεχίσουν να δίνουν τις ίδιες συντάξεις. Είναι ζογκλέρ. Αν το καταφέρουν, εγώ θα υποκλιθώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εν συνεχεία κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματός του για το Ασφαλιστικό.
«Να κοπούν οι συντάξεις όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι 80.000 άνθρωποι. Επίσης να ενοποιηθούν όλες οι συντάξεις, να κοπούν οι συντάξεις των τέως βουλευτών και να μπει ανώτατη σύνταξη 1.500 ευρώ αντί για το πλαφόν των 3.000 ευρώ. Αν τα κάνετε αυτά, η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει το ασφαλιστικό. Εσείς αντί γι' αυτό, ρίχνετε τα βάρη σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες», επεσήμανε.
Εν συνεχεία, ο κ. Λεβέντης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα ζήτησε τον σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης.
Τέλος, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε ότι τα... χειρότερα θα έρθουν όταν ανοίξει η συζήτηση για τα εργασιακά.
πηγή zougla.gr
Blogger Comment
Facebook Comment