Αλλαγή του χρόνου με το μυαλό στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση.
Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και ο πρωθυπουργός έχει ήδη πάρει ήδη στα χέρια του τον φάκελο με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, επιμένουν πως το εν λόγω σχέδιο εξασφαλίζει τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που προβλέπεται στη συμφωνία.
Ωστόσο, το περιβάλλον του κ. Τσίπρα δεν παύει να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο, αφού, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί σκληρή «μάχη» μεταξύ Αθήνας και δανειστών.
Προς Φεβρουάριο η ψηφοφορία
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση της κυβέρνησης θα σταλεί στους Θεσμούς ως το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.
Παράλληλα, όπως είχε γράψει από χθες το iefimerida.gr, το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου πηγαίνει λίγο πιο πίσω. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να γίνει εκτενής διαβούλευση με βουλευτές και κόμματα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού τοποθετείται το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το συγκεκριμμένο χρονοδιάγραμμα, βέβαια, προβλέπει το νομοσχέδιο να κατατεθεί με την κανονική διαδικασία και όχι ως κατεπείγον.
Υπό μελέτη οι... εναλλακτικές
«Κόκκινη γραμμή», πάντως, παραμένει η διατήρηση των κύριων συντάξεων στα ίδια επίπεδα, πράγμα που έχει καταστήσει σαφές και σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός.
Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» όλες τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να προκριθούν, σε περίπτωση που μπλοκαριστούν οι συζητήσεις με το κουαρτέτο. Μεταξύ άλλων, στον «κουμπαρά» του αποθεματικού κεφαλαίου για το ασφαλιστικό θα μπορούσαν να διοχετευθούν χρήματα από τη φορολόγηση του τζόγου, την αξιοποίηση μέρους από τις αποκρατικοποιήσεις, πρόστιμα πάσης φύσεως, ακόμα και από τις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιων έργων.
«Μάχη» για τις επικουρικές
Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί για τις επικουρικές συντάξεις, με το αρμόδιο υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να «πειραχτούν» οι επικουρικές μέχρι τα 170 ευρώ.
Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το ποσό αυτό και πάνω, ενώ το σχέδιο προβλέπει αύξηση 1% των εργοδοτικών εισφορών και αύξηση 0,5% των εισφορών των εργαζομένων προκειμένου να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι προτάσεις της Αθήνας θα γίνουν δεκτές από τους δανειστές, αφού στη δική τους λογική αύξηση εργοδοτικών εισφορών δεν υπάρχει!
Πηγή: iefimerida.gr
Blogger Comment
Facebook Comment