Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ, φορολογία εισοδήματος, αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές
Μεγάλες ανατροπές έρχονται στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων το 2016, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει το νέο φορολογικό χάρτη με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και το χτύπημα της φοροδιαφυγής.
Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται αλλαγές σε κλίμακα και συντελεστές για φυσικά πρόσωπα, φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέος φόρος ακινήτων με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ενεργοποίηση του περιουσιουλογίου.
Συγκεκριμένα, από το νέο έτος το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει:
Νέα φορολογική κλίμακα: Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος για τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Στις προσθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η επιστροφή στην ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα, ενισχύοντας τα κρατικά έσοδα κατά 300 εκατ. ευρώ.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Από μηδενική βάση επανεξετάζονται οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ. Μόνο στην φορολογία κεφαλαίου οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν 426 εκατ. ευρώ και ευνοούνται 1,1 εκατ. φορολογούμενοι. Οι κυριότερες απαλλαγές αφορούν στον ΕΝΦΙΑ καθώς και αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.
Ενοίκια: Θέσπιση της νέας κλίμακας φορολόγησης των ενοικίων με στόχο πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Το νέο σύστημα θα έχει περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια, προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από χαμηλότερο και να κορυφώνεται σε πολύ υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με σήμερα (π.χ. 40%).
Νέος φόρος ακινήτων με αναπροσαρμογές αντικειμενικών: Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι μειωμένες σε μέσα επίπεδα έως και 45% στην Αττική και 39% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε ελάχιστες περιοχές θα οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αυξηθούν, καθώς παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις τιμές της αγοράς παρά την κρίση. Ωστόσο ακόμα και με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές, το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει τα ίδια έσοδα που προβλέπονται και με τον ΕΝΦΙΑ.
Φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων - Περιουσιολόγιο: Μετά τις γιορτές θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση του «μαύρου χρήματος» και το νέο Περιουσιολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, στη ρύθμιση για νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων θα συμπεριλαμβάνονται και υποθέσεις στις οποίες έχει ξεκινήσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει.
Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου. Όσοι μεταφέρουν χρήματα από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από το στρώμα στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από το φόρο.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί σκαλοπάτι για το Περιουσιολόγιο, στο οποίο το Σεπτέμβριο του 2016 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πλαστικό Χρήμα: Από τις αρχές του έτους η Εφορία θα αναγνωρίζει πλέον μόνο τις δαπάνες που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι με κάρτες ή με τραπεζική συναλλαγή θα πρέπει να γίνονται οι αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλεια, ταβέρνες, μπαρ κλπ.
Από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και μηχανήματα POS. Στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι από την 1η Ιανουαρίου να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απευθείας με το Taxis, με προτεραιότητα στους κλάδους που είναι πιο ύποπτοι για φοροδιαφυγή και στη συνέχεια όλων των κλάδων.
Blogger Comment
Facebook Comment