Ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό, τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται.
Πότε θα προστατεύεται η κύρια κατοικία; Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις; Τι σημαίνει πραγματικά προστασία; Τι θα γίνει με αυτούς που θα μείνουν εκτός; Όλες οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν αυτή τη στιγμή πριν ανακοινωθεί το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας, παρουσιάζεται σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.
1. Ποιο θα είναι το περιουσιακό κριτήριο;
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Επιδιώκεται το όριο να ξεκινάει από τις 150 ή τις 180.000 ευρώ για τον εργένη και σε αυτό το κριτήριο να προστίθενται 50.000 ευρώ για τον παντρεμένο, και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά. Η τρόικα, θέλει το όριο για τον εργένη να πέφτει χαμηλά, στις 120.000 ευρώ.
2. Ποιο θα είναι το εισοδηματικό κριτήριο;
Εδώ γίνεται η μεγάλη μάχη. Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι οι έξι στους 10 δανειολήπτες θα εξαιρούνται από τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας. Για να γίνει αυτό, το εισοδηματικό κριτήριο θα πρέπει να αναρριχηθεί περίπου στις 32.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
3. Θα υπάρχει κριτήριο συνολικών οφειλών;
Εκτός συνταρακτικού απροόπτου τέτοιο κριτήριο δεν θα υπάρχει. Αν επιβεβαιωθεί η εξαίρεση του κριτηρίου των συνολικών οφειλών, το κέρδος θα είναι μεγάλο για τους οφειλέτες καθώς από μόνο της μια ρήτρα του τύπου οι συνολικές οφειλές να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, θα άφηνε εκτός χιλιάδες δανειολήπτες.
4. Υπάρχει περίπτωση να μπουν άλλα κριτήρια;
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να πιέζουν και οι δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά θέλει να μπουν κριτήρια ώστε ακόμη και αυτοί που δεν πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, να μπορούν να σώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό εφόσον όμως έχουν καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Κυβερνητική πηγή, έλεγε μια χαρακτηριστική περίπτωση: δεν πρέπει να προστατευτεί ένας άνθρωπος που έχει αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής του αλλά έτυχε να μείνει άνεργος; Η τρόικα από την πλευρά της, θέλει μόνο το 30% (από το συνολικά 60% των δανειοληπτών να προστατεύονται αυτομάτως και το υπόλοιπο 30% να πρέπει να δίνει συνεχείς «εξετάσεις» προκειμένου να αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλώς για μπαταχτσίδες.
5. Τι θα γίνει για όσους καλυφθούν από τα κριτήρια που θα οριστούν;
Θα μπορούν, εφόσον προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη, να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό. Βέβαια, αυτό δεν θα γίνεται αυτόματα, χωρίς να πληρώνουν. Από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, το δικαστήριο θα ορίσει ένα αρχικό ποσό το οποίο σχετίζεται με τις «ευλογες δαπάνες διαβίωσης» του δανειολήπτη ενώ στη συνέχεια το τελικό ποσό θα οριστεί με την απόφαση του δικαστηρίου.
6. Και μέχρι πότε θα πρέπει να πληρώνει ο δανειολήπτης το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο;
Μέχρι να αποπληρωθεί ένα ποσοστό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου το οποίο συνήθως διαμορφώνονται στο 80% της αντικειμενικής αξίας. Η δόση θα πρέπει να καταβάλλεται 20 χρόνια εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η διάρκεια μπορεί να παραταθεί καις τα 35 χρόνια. Είναι σαφές λοιπόν ότι η προστασία της κύριας κατοικίας δεν παρέχεται …δωρεάν σε κανέναν. Όποιος δεν πληρώνει για τέσσερις μήνες τη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο, θα χάνει την προστασία και θα ξεκλειδώνει η διαδικασία του πλειστηριασμού
7. Εκτός από την προστασία της κύριας κατοικίας, θα προστατεύεται και η υπόλοιπη περιουσία αυτού που θα υπάγεται στον νόμο Κατσέλη;
Σε καμία περίπτωση, θα διατάσσεται ρευστοποίηση καθώς αυτό προβλέπει ο νόμος
8. Και τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα υπαχθούν στον νόμο;
Αυτό είναι και το πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι προσφυγές στον νόμο Κατσέλη αφορούν μόνο μια μειοψηφία των δανειοληπτών καθώς οι περισσότεροι έχοντες «κόκκινα δάνεια» δεν θέλουν να μπλέξουν με διαδικασίες εκκαθάρισης όλης της περιουσίας τους. Γι’ αυτούς, υπάρχει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας. Και πάλι όμως, ο κώδικας δεν δίνει λύσεις σε αυτούς που χρωστάνε σε διαφορετικές τράπεζες (που είναι και οι περισσότεροι). Η διαπραγμάτευση για το μέλλον των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
9. Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν τα δάνεια πουληθούν σε κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού;
Η διαπραγμάτευση με τα funds θα είναι σαφώς δυσκολότερη από ότι με τις τράπεζες για έναν δανειολήπτη είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο είτε πρόκειται για επιχείρηση. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη δυνατότητα μεταβίβασης στεγαστικών δανείων σε κερδοσκοπικά funds.
10. Θα βγουν μαζικά σπίτια στο σφυρί;
Θεωρητικά υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Στην πράξη, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ρήτρα με περιορισμό στον αριθμό των σπιτιών που θα μπορούν να βγουν στο σφυρί από κάθε τράπεζα.
Blogger Comment
Facebook Comment