Η... μάχη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζεται, με νέα δημοσκόπηση της Pulse RC για το pontiki να το αποδεικνύει ακόμα μία φορά.
Όταν προκηρύχθηκαν οι εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, υπήρχε η αίσθηση ότι:
● δεν θα είναι ένας εκλογικός περίπατος για κανέναν και
● εύκολα ή δύσκολα, πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο φαίνεται να επαληθεύεται. Για να ισχύσει και το δεύτερο με βεβαιότητα, θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο του κύκλου της εσωστρέφειας που προκαλούν οι αποχωρήσεις στελεχών και η ενίσχυση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, η οποία παραμένει χαμηλή (50%).
Στην πρώτη δημοσκόπηση της Pulse RC για το «Ποντίκι» στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ (25,5%) διατηρεί οριακή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία (25%) και ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει το προβάδισμα στο ερώτημα «καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Επίσης:
● Στην 3η θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (6%), με το ΠΑΣΟΚ (5,5%) να υπολείπεται κατά μισή μονάδα.
● Πολύ κοντά τους βρίσκονται το Ποτάμι (5%) και το ΚΚΕ (5%), με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη λίγο πιο πίσω (4,5%).
● Κερδίζει την είσοδό της στη Βουλή η Ένωση Κεντρώων (3,5%), ενώ χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να πετύχει το ίδιο το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (2,5%).
● Καταγράφονται υψηλά (διψήφια) ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι μισοί από τους οποίους προέρχονται από ψηφοφόρους (του Ιανουαρίου του 2015) του ΣΥΡΙΖΑ.
● Η παράσταση νίκης παραμένει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα, μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που δείχνουν οριακές διαφορές.
● «Δεν μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο, ό,τι και να έκανε η ελληνική κυβέρνηση» επιλέγουν οι περισσότεροι (58%) ερωτηθέντες.
● Όμως, περίπου οι μισοί (52%), χαρακτηρίζουν την απόφαση για εκλογές «λανθασμένη», έναντι 36% που τη βρίσκουν σωστή.
Με βάση τα παραπάνω, η επίτευξη αυτοδυναμίας από τον νικητή των εκλογών μοιάζει πολύ δύσκολη. Με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία κόμματα για την επίτευξη πλειοψηφίας εδρών στην επόμενη Βουλή.
Η προεκλογική περίοδος μόλις άρχισε και προμηνύεται ενδιαφέρουσα και με υψηλές πιθανότητες (συχνών;) εναλλαγών. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι ακόμα πιο σημαντικές αφού όχι μόνο θα αποτυπώνουν ποσοστά και απόψεις, αλλά θα μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε και τις τάσεις - κατευθύνσεις των προθέσεων του εκλογικού σώματος.
Blogger Comment
Facebook Comment