Οι ωτίτιδες είναι συχνές το καλοκαίρι, καθώς έχουν άμεση σχέση με το κολύμπι και τις βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα.
Η υγρασία και οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες ευνοούν τις εξωτερικές ωτίτιδες, δηλαδή τις μολύνσεις του έξω ακουστικού πόρου του σωλήνα που συνδέει το πτερύγιο του αυτιού μας με το τύμπανο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε ωτίτιδα:
Επισκεφθείτε τον ΩΡΛ πριν τις διακοπές
Η κυψελίδα, το κερί που φράζει τον ακουστικό πόρο είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Αν έχετε προβλήματα με τα αφτιά σας είναι καλό πριν τις διακοπές να επισκεφθείτε τον ΩΡΛ για να τα καθαρίσει. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να φουσκώσει με το νερό προκαλώντας ενόχληση ή πόνο στο αυτί.
Βουτιές στα βαθιά
Αν βουτάτε στα βαθιά ή κάνετε υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα που θα καταστρέψει τις διακοπές μας. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η ευσταχιανή σάλπιγγα που ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον «εξαερισμό» των αυτιών.
Αν νιώσετε πόνο στα αυτιά την ώρα που είστε μέσα στο νερό, πρέπει να αναδυθείτε στην επιφάνεια. Την ώρα που βουτάτε μπορείτε να δοκιμάσετε το κόλπο των δυτών για να εξισώσετε την πίεση στο εσωτερικό του αυτιού με αυτή που δημιουργείται από το νερό, παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή και εκπνέοντας με κλειστό στόμα και μύτη. Για να υπάρξει πρόβλημα στα αφτιά σας ή στους παραρήνιους κόλπους (τα ιγμόρια και τους μετωπιαίους κόλπους σας από μια βουτιά στα βαθιά θα πρέπει να υπάρχει ένας εσωτερικός ερεθισμός, να είστε «μπουκωμένοι».
Blogger Comment
Facebook Comment