Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τα νέα μέτρα














Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια στάση κράτησαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι άλλοι διαφωνούντες-Η ελληνική πρόταση θα περάσει πλέον από τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν το ESM-Στο Μαξίμου η Κωνσταντοπούλου

Από τo βάσανο του κυβερνητικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε περί τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης, πέρασε το πακέτο με τα μέτρα, που οφείλει να αποστείλει μέχρι το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση προς τον ESM, ως την αναγκαία προϋπόθεση για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει ζητήσει από προχθές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαίωσε πως η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί σε λίγες ώρες, «όπως συμφωνήθηκε».

«Γνωρίζετε καλά ότι η πρόταση έχει εγκριθεί από το συμβούλιο των αρχηγών, έτσι εγκρίθηκε και από το υπουργικό συμβούλιο», είπε ο Πάνος Καμμένος.

«Φυσικά και θα περάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η απάντηση Σταθάκη όταν ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα τύχουν της έγκρισης του κόμματος.

Μάλιστα, λίγη ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς αναζητείται ημέρα αλλά και διαδικασία με την οποία θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να εντάξει στην πρόταση οποιοδήποτε μέτρο θεωρηθεί αναγκαίο για να καμφθεί η άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς στο τραπέζι έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών ακόμη και το ενδεχόμενο Grexit.

Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, όπου όλα λειτουργούν οριακά, ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποδεχθεί την ανάγκη υποχωρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός επιμένει πάντως στο θέμα του χρέους, ζητώντας να συμπεριληφθεί σχετική μέριμνα για την ελάφρυνσή του, κάτι το οποίο έδειξε να συμμερίζεται το πρωί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση από υπουργούς όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, αλλά και διατηρεί ισχυρή επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα, συμφωνήσει με την πρόταση, η οποία προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα αυτή την τριετία περίπου 12 με 13 δισ. ευρώ! Η στάση της πτέρυγας αυτής είναι ένα ερωτηματικό, καθώς υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, αλλά δεν είναι βέβαιο εάν θα εκφραστεί και πώς μέχρι το τέλος.

Η πρόταση εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο και τώρα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε ένα στοιχειωδώς κοινό μέτωπο, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σενάρια μάλιστα λένε ότι ειδικά ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι ανοιχτός και σε συζητήσεις για κυβερνητική συνεργασία, εφόσον οι απώλειες του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού επιβάλλουν την αναζήτηση νέων συμμαχιών.

Αφού κλείσει αυτός ο κύκλος των επαφών και με την προσδοκία ότι θα υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ο κ. Τσίπρας θα δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποστείλει την πρόταση στις Βρυξέλλες. Η πρόταση θα διαβιβαστεί από τον ESM στην Κομισιόν, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και πιθανόν στην ΕΚΤ το πρωί της Παρασκευής. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία της πρότασης και μάλλον θα γίνουν επικοινωνίες με την Αθήνα για όποιες «διορθώσεις» και «βελτιώσεις».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λένε από τις Βρυξέλλες, θα είναι σε αυτή τη φάση οι αντιδράσεις των Γερμανών, καθώς η Μέρκελ αντιμετωπίζει τεράστια αμφισβήτηση στην παροχή ενός νέου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Επιπλέον σε αυτή τη φάση αναμένεται να κορυφωθεί και η κόντρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού το ΔΝΤ θέτει πιεστικά το σχετικό σενάριο με τους Ευρωπαίους να είναι εξαιρετικά φειδωλοί.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα “μπλοκάρει” η όλη προσπάθεια σε αυτά τα στάδια, τότε θα συνέλθει το Σάββατο το Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα συμφωνία – αλλιώς θα εισηγηθεί αρνητικά.

Για την Κυριακή πάντως έχει ήδη ανακοινωθεί η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δύο ώρες αργότερα, στις 19:00). Για τους απαισιόδοξους το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συγκληθούν και οι δύο αυτές σύνοδοι υποκρύπτει και το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, να εξεταστεί αμέσως και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη!

Πηγή: Protothema.gr 
Share on Google Plus

ΤΟ ΕΜΑΘΕΣ... Unknown

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-MEDIA-SOCIALMEDIA-SHOWBIZ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ " ΤΟ ΕΜΑΘΕΣ "
    Blogger Comment
    Facebook Comment