Είναι λογικό να έχετε αυξημένο το αίσθημα της πείνας μετά από μια κουραστική ημέρα, ή αν ασκείστε τακτικά ή αν είστε γυναίκα και βρίσκεστε στις μέρες της περιόδου σας. Όταν, όμως σας συμβαίνει χωρίς άλλη προφανή αιτία, τότε είναι φυσικό να αναρωτιέστε τι είναι αυτό που... σας χαλάει την δίαιτα.
Η πείνα είναι η φυσιολογική ανάγκη για θερμίδες, νερό και αλάτι, και είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της γενικής διατροφής, των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη και συναισθηματικούς παράγοντες, όπως το άγχος.
Δείτε τις τρεις πιο πιθανές αιτίες που πεινάτε διαρκώς τώρα τελευταία:
Είστε αφυδατωμένοι
Η ήπια αφυδάτωση συχνά συγκαλύπτεται από ένα συναίσθημα αυξημένης πείνας, όταν στην πραγματικότητα το σώμα σας χρειάζεται μόνο υγρά. Η σύγχυση συμβαίνει στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τόσο την όρεξη, όσο και τη δίψα. Όταν έχετε αφυδάτωση, η “καλωδίωση” στον υποθάλαμο επηρεάζεται και αυτό σας κάνει να νομίζετε ότι χρειάζεστε ένα σνακ, όταν στην ουσία χρειάζεστε ένα μπουκάλι νερό.
Δεν κοιμάστε καλά
Όταν ξυπνάτε μετά από μια νύχτα ελλιπούς ή/και κακής ποιότητας ύπνου, τότε δύο ορμόνες που συνδέονται με τον έλεγχο της πείνας λειτουργούν ξαφνικά... εναντίον σας. Ο ελλιπής ύπνος ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα της γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, καθώς επίσης και ρίχνει πολύ χαμηλά τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα της πληρότητας (ότι είστε δλδ χορτασμένοι).
Καταναλώνετε βιαστικά το γεύμα σας
Όταν τελειώνετε το γεύμα σας, μέσα σε λίγα λεπτά αφότου το ξεκινήσατε, το στομάχι σας μπορεί να γεμίσει, αλλά ο εγκέφαλός σας δεν έχει προλάβει να καταγράψει το αίσθημα της πληρότητας. Από τη στιγμή που ο εγκέφαλός σας πιστεύει ότι δεν χορτάσατε, θα δώσει σε λίγη ώρα το “σήμα” να φάτε κάτι ακόμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε το κάθε σας γεύμα με αργές κινήσεις. Αλέστε καλά την κάθε μπουκιά στο στόμα σας και αφότου τελειώσετε το γεύμα σας, περιμένετε τουλάχιστον 20 λεπτά προτού αποφασίσετε ότι χρειάζεστε λίγο ακόμα.
πηγή iatropedia.gr
Blogger Comment
Facebook Comment