Αγωνία στο Μαξίμου: Ψάχνουν λύση για συμβιβασμό
















Επειτα από τρεις και πλέον περίπου ώρες ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε έναν τριήμερο αγώνα δρόμου έως και τη Δευτέρα όπου θα πραγματοποιηθούν εκτάκτως συνεδρίαση του Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, την ώρα που οι εταίροι έχουν προειδοποιήσει πως η Δευτέρα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας μόλις επέστρεψε από την Αγία Πετρούπουλη όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και συγκάλεσε εκτάκτως την ομάδα διαπραγμάτευσης.

Λακωνικός ο Σταθάκης

Πρώτος από το Μαξίμου αποχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ λίγο αργότερα ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε απαντώντας στο ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που αποχωρούσε από το Μαξίμου, για το αν εκτιμά η κυβέρνηση πως θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα: «Το επιδιώκουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έφτασε λίγα λεπτά πριν από τις 15:00, παρέμεινε για λίγο ακόμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε λίγο πριν από τις 18.30 χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Εν αναμονή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναλαμβάνει για ακόμη μια φορά τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Αισιοδοξία, μέτρα και φωνές για εκλογές ή δημοψήφισμα

Από την κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία είναι εφικτή ακόμη και πριν τη Δευτέρα, ωστόσο, λέξεις όπως «δημοψήφισμα» και «εκλογές» συνεχίζουν να πλανώνται στον δημόσιο διάλογο.

Η Αθήνα δείχνει να κάνει πίσω στην συζήτηση για τις πρόωρες συντάξεις ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών για το εν λόγω ζήτημα. Πέρα από το χρονοδιάγραμμα κατάργησης τους- η Αθήνα προτείνει από 1/12016 ενώ οι δανειστές ζητάνε από την 1η Ιουλίου- υπάρχει διαφορά και στα όρια ηλικίας, καθώς οι δανειστές ζητάνε να πάνε όλοι στα 67, ενώ ο σχεδιασμός της ελληνικής πλευράς σταματάει στα 62, χωρίς όμως να αποκλείεται να γίνει εδώ η πρώτη παραχώρηση.

Παράλληλα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας το πρωί στο Mega, ανέφερε ότι στις νέες προτάσεις της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται αλλαγές στον ΦΠΑ με τα ξενοδοχεία να πηγαίνουν στο 13% από τον Σεπτέμβρη ενώ προανήγγειλε και αυξήσεις στην έκτακτη εισφορά.

Ο υπουργός Επικρατείας, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Για δημοψήφισμα μίλησε και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πήγε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για εκλογές προσθέτοντας ότι «Εύχομαι για όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη συμφωνία, εφόσον δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη ρήξη ως πολιτική δύναμη και κοινωνία. Λύση την οποία επιδίωκε ο Τσίπρας δυστυχώς δεν τη βλέπω».

Πιο ξεκάθαρος, πάντως, εμφανίζεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προκρίνει τη λύση των εκλογών, εφόσον η συμφωνία δεν είναι συμφέρουσα, για να μην «αυτο-εξευτελιστεί η κυβερνώσα Αριστερά».

Το τελεσίγραφο που μπορεί να μην είναι τελεσίγραφο και το σενάριο της παράτασης

Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι να προσπαθήσει να «αποκωδικοποιήσει» το κατ' αρχάς ξεκάθαρο  χθεσινό τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την κυβέρνηση να διαλέξει μεταξύ της πρότασης των δανειστών ή να πάρει τον δρόμο προς τη χρεοκοπία.

Πάντως, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας δεν είναι ο τελευταίος σταθμός και πίσω από αυτή την δήλωση ίσως να κρύβεται η περίπτωση παράτασης του προγράμματος με σκληρούς όρους, αλλά και χρηματοδότηση.

Αυτή η μέση λύση φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά να μην την προκρίνει.

Το σενάριο κάνει λόγο για εξάμηνη ή εννεάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος με εκταμίευση χρημάτων εφόσον εκπληρωθούν μερικά σκληρά προαπαιτούμενα. Σε μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται Κομισιόν και ΕΚΤ να προχωρήσουν χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Λάδι στη φωτιά» από Βαρουφάκη – Κωνσταντοπούλου

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών δυναμιτίζει το κλίμα με σημερινό του άρθρο στους Irish Times στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει ευθύνες στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αποτυχία του Eurogroup.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζει τη δική της αυτόνομη πορεία και καλεί τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τη Δευτέρα στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις για τη Siemens. Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, φέρεται να έριξε «άκυρο» στην κα Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ότι την πιο κρίσιμη ημέρα για τη χώρα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Αγωνία για τις τράπεζες: Συσκέψεις, ELA και εκροές

Ο μεγάλος «βραχνάς» για τον διοικητή της ΤτΕ είναι, προφανώς, η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Για τον λόγο αυτό την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τραπεζικά στελέχη όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αντοχές των τραπεζών απέναντι στις αυξημένες εκροές καταθέσεων. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι όσο υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα. Από την άλλη, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η παροχή ρευστότητας θα καλύπτει οριακά τις εκροές και τίποτα παραπάνω. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι τα επίπεδα χρηματοδότησης μέσω ELA έχουν φτάσει στα 85,9 δισ ευρώ και πλέον τα περιθώρια ως τα 95 δισ ευρώ που υπολογίζονται τα διαθέσιμα ενέχυρα, έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Πηγή: iefimerida.gr

Share on Google Plus

ΤΟ ΕΜΑΘΕΣ... Unknown

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-MEDIA-SOCIALMEDIA-SHOWBIZ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ " ΤΟ ΕΜΑΘΕΣ "
    Blogger Comment
    Facebook Comment