«Ο Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα για συμφωνία». Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τη Γερμανία, αλλά οι Έλληνες βγαίνουν 6 χρόνια νωρίτερα, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
«Σοβαρές διαφορές» υπάρχουν με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας ότι το κλιμάκιο των στελεχών του ΔΝΤ έχουν αποχωρήσει από το Brussels Group, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας τέτοιου είδους, ώστε να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.
Με δεδομένο το παραπάνω «χάσμα» το ΔΝΤ αποφάσισε την αποχώρηση της δικής του ομάδας τεχνοκρατών από το Brussels Group, σε μία προσπάθεια να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ελληνική πλευρά προκειμένου να αποδεχθεί μεταρρυθμίσεις σε «δύσκολα» θέματα όπως ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικούς στόχους.
Προκειμένου να «διασκεδάσει» ελαφρώς τις εντυπώσεις ο κ. Ράις έσπευσε να προσθέσει ότι το ΔΝΤ «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι». Αξίζει να σημειωθεί πως η αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ, από την πόλη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, συμβαίνει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ή όταν αυτές αποβαίνουν άκαρπες.
«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία» είπε ο ίδιος, κάνοντας σαφές πως υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και επέστρεψε στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Ράις, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, έκανε λόγο για μείζονες (major differences) διαφορές ανάμεσα στις απόψεις των δανειστών και στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Κομισιόν: Η διαδικασία με τους θεσμούς δεν δουλεύει σωστά - Ο Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα για να κάνει δυνατή μια συμφωνία
Κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε πως, αν η διαδικασία με τους θεσμούς δούλευε σωστά, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να συναντήσει σήμερα τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα, για να κάνει δυνατή μια συμφωνία» σημείωσε η ίδια πηγή.
Ράις: Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στην Γερμανία και δίνονται νωρίτερα
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προέβη σε αναλυτικά σχόλια ακόμα και για το ύψος των συνταξεων στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις συντάξεις που απονέμονται στους Γερμανούς πολίτες. Όπως ανέφερε ο κ. Ράις η κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζει ετησίως το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2,5%. Τόνισε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι λίγο μικρότερες από τις συντάξεις στη Γερμανία και δίνονται περίπου 6 χρόνια νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στο οικονομικό μέγεθος των δυο χωρών.
Η θέση του ΔΝΤ για μεταρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σταθερή, καθώς πιστεύει ότι χωρίς αυτές οι Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Αποσαφήνισε ωστόσο πως το ΔΝΤ ουδέποτε ζήτησε να πληγούν οι πιο αδύναμοι και φτωχοί συνταξιούχοι, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημιουργία «εντυπώσεων» σε βάρος του Ταμείου.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», ξεκαθάρισε ο κ. Ράις, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας για τα περισσότερα βασικά θέματα. Δεν έχουν γίνει προσπάθειες να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, τουλάχιστον πρόσφατα», τόνισε ο κ. Ράις, υποστηρίζοντας, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά πολύπλοκο το ζήτημα του ΦΠΑ.
Πηγή: Protothema.gr
Blogger Comment
Facebook Comment